Welke kosten van mijn bestaande koopwoning zijn aftrekbaar?

Benut ook uw aftrekposten goed.

Plaats uw aanvraag

ALTIJD gratis en vrijblijvend

Aangesloten belastingadviseurs

1. Plaats uw aanvraag

Uw aanvraag plaatst u gratis en vrijblijvend via ons contactformulier.

2. Informatie en offerte

Ontvang informatie op uw vragen en vrijblijvende offertes op maat.

3. Kies uw belastingadviseur

Vergelijk de offertes, bespaar en kies een belastingadviseur in uw regio. Zó geregeld!

Welke kosten van mijn bestaande koopwoning zijn aftrekbaar?

Minder inkomstenbelasting betalen, dat wil iedereen wel! Daarvoor is het nodig dat u al uw aftrekposten zo goed mogelijk benut. Hebt u een koopwoning of hebt u misschien in het afgelopen jaar voor het eerst een bestaande woning gekocht? Lees dan hier gauw verder. We gaan in op welke kosten van een bestaande koopwoning aftrekbaar zijn. Deze kosten verlagen namelijk uw inkomen en dat betekent minder belasting betalen! In sommige gevallen krijgt u misschien zelfs geld terug!

Aftrekbare kosten bij het afsluiten van uw hypotheek

Hebt u onlangs uw eerste huis gekocht, dan kreeg u te maken met allerlei eenmalige kosten voor het afsluiten van uw hypotheek. Om maar meteen met de deur in huis te vallen; de makelaarsprovisie, overdrachtsbelasting en de kosten voor een bankgarantie kunt u niet fiscaal aftrekken. Er zijn echter veel andere kosten, die wel aftrekbaar zijn bij de aangifte van uw inkomstenbelasting, te weten:

Advies- en afsluitkosten
Mogelijk hebt u een beroep gedaan op een adviseur voor het afsluiten van een hypotheek. De advies- en afsluitkosten, die hiermee gepaard gingen, zijn aftrekbaar.

Taxatiekosten
Voordat een kredietverlener u daadwerkelijk een hypotheek aanbiedt, wil deze eerst weten wat het huis exact waard is. Uw huis is namelijk het onderpand op het moment dat u uw hypotheek niet meer kunt betalen. Wil de kredietverlener vooraf aan het aanbieden van de lening een taxatie, dan zijn deze kosten aftrekbaar.

Notariskosten en kadastrale kosten
Bij de aankoop van uw huis stelt de notaris de hypotheekakte op en verzorgt de registratie in het Kadaster. Deze kosten kunt u aftrekken. Let op: de notariskosten voor de transportakte en de bijkomende kadastrale rechten mag u niet aftrekken.

NHG-kosten
Sluit u een hypotheek af met Nationale Hypotheekgarantie (NHG), dan mag u deze kosten bij de aangifte van uw inkomstenbelasting aftrekken. De NHG biedt een vangnet als u door omstandigheden niet meer in staat bent om uw hypotheek te betalen.

Naast deze kosten, zijn ook de kosten voor het eventueel verlengen van de offerte aftrekbaar. Is er sprake van een boeterente, bijvoorbeeld vanwege het oversluiten van een hypotheek? Dan zijn deze kosten meestal ook fiscaal af te trekken.

Aftrekbare terugkomende kosten bestaande koopwoning

Na de aankoop van uw bestaande koopwoning is het nog niet gedaan met de kosten. Integendeel, er zijn kosten die jaarlijks terugkomen, zoals de hypotheekrente. Daarnaast hebt u misschien te maken met erfpacht.

Hypotheekrente

Een hypotheek is eigenlijk een lening. Hierover betaalt u rente. Deze rente noemen we de hypotheekrente. Deze rente is onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekbaar, omdat de overheid het huizenbezit wil stimuleren. De betaalde hypotheekrente wordt dus in mindering gebracht op uw inkomen, met als gevolg dat u minder inkomstenbelasting betaalt. De hypotheekrente is gedurende maximaal 30 jaar fiscaal aftrekbaar. De hypotheekrenteaftrek wordt wel afgebouwd tot in 2023. Hij zal dus niet helemaal verdwijnen, maar wel flink lager worden.

Erfpacht

Hebt u een bestaand huis gekocht, dat op de grond staat van iemand anders? Dan dient u erfpacht te betalen. U kunt deze pacht per maand of per jaar aan de eigenaar van het stuk grond betalen. Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar.

Meer weten?

Elke situatie is weer anders, dus het is soms lastig om alles goed op een rijtje te krijgen met betrekking tot alle mogelijke aftrekposten voor uw (bestaande) koopwoning. Wilt u zeker weten dat u alles financieel perfect geregeld hebt en dat u van optimaal fiscaal voordeel geniet? Neem dan hier contact met ons op!

Waarom Belastingadvies Direct?

  • Plaats gratis uw aanvraag
  • Ontvang binnen 24 uur meerdere offertes
  • Belastingadviseurs uit uw regio reageren
  • Vergelijk en kies uw belastingadviseur

Belastingadvies contact en informatie