Erven en erfbelasting in 2023

Hoe zit het?

ALTIJD gratis en vrijblijvend

Aangesloten belastingadviseurs

1. Plaats uw aanvraag

Uw aanvraag plaatst u gratis en vrijblijvend via ons contactformulier.

2. Informatie en offerte

Ontvang informatie op uw vragen en vrijblijvende offertes op maat.

3. Kies uw belastingadviseur

Vergelijk de offertes, bespaar en kies een belastingadviseur in uw regio. Zó geregeld!

Erven en erfbelasting in 2023: hoe zit het?

Een sterfgeval in de familie is een trieste situatie. Daarnaast moet er in deze moeilijke periode ook nog eens veel geregeld worden, zoals de uitvaart en het regelen van de erfenis. Over dat laatste gaan we het hier hebben, want daar bestaan vaak nog veel vragen over. Niet vreemd, want erven is niet iets waar u dagelijks mee te maken hebt. Wanneer u erft, moet u er onder andere rekening mee houden dat u erfbelasting dient te betalen. Hoe zit dat nu eigenlijk? We leggen het u hier kort uit! Hebt u daarna nog vragen, dan helpen we u graag verder met meer informatie en advies.

Erven: hoe zit het?

Bij het overlijden zijn de echtgenoot/echtgenote en de kinderen de erfgenamen en hebben recht op de nalatenschap, tenzij een testament anders bepaalt. Dit heet de ‘wettelijke verdeling’. Dit houdt in dat de achtergebleven echtgenoot alles uit de nalatenschap krijgt en verantwoordelijk is voor de schulden. De kinderen ontvangen een vordering ter grootte van hun erfdeel op de langstlevende ouder. Dit erfdeel wordt nog niet uitbetaald en er wordt nog niets verdeeld. Dat gebeurt bij het overlijden van de langstlevende ouder. Is er geen echtgenoot en zijn er geen kinderen, dan kunnen andere familieleden in aanmerking komen. Elke situatie kan anders zijn.

Erven en dan? Moet ik erfbelasting betalen?

Misschien hebt u ook weleens gehoord over ‘successierechten’? Zo werd de erfbelasting vroeger namelijk genoemd. Wanneer u een erfenis ontvangt, dan dient u hier in principe erfbelasting over te betalen. Hoe groot dat bedrag is, is afhankelijk van uw relatie tot de overledene en het bedrag dat u erft. Voor een deel van de erfenis geldt namelijk een vrijstelling. Hoe meer u erft, hoe meer belasting u hierover moet betalen. De Belastingdienst zal na de aangifte, berekenen hoeveel u uiteindelijk aan erfbelasting dient te betalen. We geven u hieronder alvast een impressie van wat u ongeveer kunt verwachten.

Hoe hoog is de vrijstelling van de erfbelasting?

Houd er rekening mee dat de tarieven per jaar kunnen verschillen, omdat ze worden aangepast vanwege de inflatiecorrectie.

Erfgenaam Vrijstelling 2023
Echtgenoot, geregistreerd partner of samenwonend partner € 671.910,-
Kind, pleegkind of stiefkind € 21.282,-
Kleinkind € 21.282,-
Achterkleinkind € 2.244,-
Kind met een beperking € 63.836,-
Ouder € 50.397,-
Andere erfgenaam, bijvoorbeeld een broer of zus € 2.244,-

Wat is het tarief van de erfbelasting in 2023?

Er gelden verschillende tarieven, want er wordt een onderscheid gemaakt in de hoogte van het bedrag van de erfenis en tussen de verschillende soorten erfgenamen. We hebben dit hieronder voor u overzichtelijk samengevat in een tabel:

Bedrag van de erfenis
Partner, kind, pleegkind, stiefkind, kind met beperking
Kleinkinderen en verdere afstammelingen
Andere erfgenamen, bv. broer, zus en ouders
€ 0 – € 128.750,-
10% 18% 30%
€ 128.751,- en hoger
20% 36% 40%

Tip: bespaar op de erfbelasting met nalatenschapsplanning

Belasting betalen is altijd zuur, maar er zijn manieren waarop u ervoor kunt zorgen dat u zo min mogelijk belasting betaalt. Dat geldt ook voor de erfbelasting. Door u te verdiepen in nalatenschapsplanning en door de juiste maatregelen te treffen, hebben uw nabestaanden straks veel minder zorgen en betalen zo min mogelijk erfbelasting. Een goed doordachte nalatenschapsplanning, waarin u afspreekt dat de erfenis bijvoorbeeld gestructureerd wordt overgedragen, levert veel fiscaal voordeel op. Hebt u alles goed geregeld? Dan geeft dit u bovendien ook een gevoel van rust. Meer weten of hulp nodig? Neem dan hier contact met ons op!

Waarom Belastingadvies Direct?

  • Plaats gratis uw aanvraag
  • Ontvang binnen 24 uur meerdere offertes
  • Belastingadviseurs uit uw regio reageren
  • Vergelijk en kies uw belastingadviseur

Belastingadvies contact en informatie