Belastingaangifte bij schenkbelasting

Schenken zonder teveel belasting te betalen.

ALTIJD gratis en vrijblijvend

Aangesloten belastingadviseurs

1. Plaats uw aanvraag

Uw aanvraag plaatst u gratis en vrijblijvend via ons contactformulier.

2. Informatie en offerte

Ontvang informatie op uw vragen en vrijblijvende offertes op maat.

3. Kies uw belastingadviseur

Vergelijk de offertes, bespaar en kies een belastingadviseur in uw regio. Zó geregeld!

Schenkbelasting

Veel mensen willen op hun oudere dag geld schenken aan hun dierbaren. Ook willen sommige mensen geld schenken wanneer zij een bonus hebben ontvangen, of wanneer een bekende van ze in geldproblemen zit. Maar wat veel mensen niet weten, is dat er vanaf een bepaald bedrag schenkbelasting betaald moet worden. Omdat de regels en voorwaarden niet voor iedereen duidelijk zijn, geven de experts van Belastingadvies Direct u graag wat meer informatie over de schenkbelasting.

Wat is schenkbelasting?

De schenkbelasting is een percentage dat moet worden afgestaan aan de belastingdienst wanneer er voor meer dan 2092 (algemene vrijstelling) wordt geschonken. Hoewel men bij een schenking in eerste instantie vaak denkt aan een geldbedrag, vallen er ook allerlei andere zaken in deze categorie, zoals de verkoop van een huis onder de marktwaarde of het lenen van geld.
Als u meerdere schenkingen per jaar ontvangt, dan hoeft u deze niet bij elkaar op te tellen. U kunt dus meerdere bedragen ontvangen die binnen de algemene vrijstelling vallen, maar opgeteld tot een te hoog bedrag leiden, zonder dat u schenkbelasting betaalt.

Vrijstellingen

Er zijn meerdere gevallen mogelijk wanneer een vrijstelling van de schenkbelasting van toepassing is. Deze vrijstellingen zijn vaak afhankelijk van de hoogte van het bedrag en de persoon die de schenking doet.

De algemene vrijstelling van schenkbelasting bedraagt € 2.111 euro

Kijk voor meer informatie over belastingvrij schenken op de website van de Belastingdienst.

Bij een schenking tussen ouders en kinderen betaalt u over de eerste 5229 euro geen schenkbelasting. Ouders mogen eenmalig een bedrag van 52.281 euro zonder schenkbelasting overmaken. Dit geldt alleen voor kinderen tussen de 18 en 40 jaar. Ook mogen ouders belastingvrij schenken voor een dure studie of woning. Ook hier geldt de leeftijdsgrens van 18 tot 40.

Schenken voor een woning

Wanneer iemand u geld schenkt voor de hypotheek van een woning, mag u dit geld ook alleen voor dit doel gebruiken. Dit moet u schriftelijk aan kunnen tonen. Wanneer u het geld ontvangt voor de verbouwing of voor het onderhoud van een woning, dan dient u dit hetzelfde jaar te besteden. Mocht dit niet lukken, dan hebt u hierna nog twee kalenderjaren om het geld te besteden.

Schenkbelasting en erfenis

Veel schenkingen worden gedaan uit oogpunt van de erfenis: als u geld schenkt, wordt er minder geld via een erfenis overgemaakt, waardoor de erfbelasting lager uitvalt. Als de schenker binnen 180 dagen na de schenking overlijdt, wordt het bedrag bij de erfenis opgeteld.

*Raadpleeg voor actuele wetswijzigingen altijd de website van de Belastingdienst of neem contact op met een erkend belastingadviseur via Belastingadvies Direct.

Waarom Belastingadvies Direct?

  • Plaats gratis uw aanvraag
  • Ontvang binnen 24 uur meerdere offertes
  • Belastingadviseurs uit uw regio reageren
  • Vergelijk en kies uw belastingadviseur

Contact en informatie