Inkomstenbelasting 2021

Wat moet ik allemaal weten?

Plaats uw aanvraag

ALTIJD gratis en vrijblijvend

Aangesloten belastingadviseurs

1. Plaats uw aanvraag

Uw aanvraag plaatst u gratis en vrijblijvend via ons contactformulier.

2. Informatie en offerte

Ontvang informatie op uw vragen en vrijblijvende offertes op maat.

3. Kies uw belastingadviseur

Vergelijk de offertes, bespaar en kies een belastingadviseur in uw regio. Zó geregeld!

Inkomstenbelasting 2021

Wat kunt u als belastingbetaler het komende jaar allemaal verwachten? En waar moet u op letten met betrekking tot uw inkomstenbelasting in 2021? Elk jaar worden er weer veranderingen doorgevoerd op dit gebied. Het is soms lastig om dit allemaal bij te houden. Moeten we bijvoorbeeld dit jaar ook met z’n allen de corona-rekening betalen of blijft de overheid hier soepel in? We leggen u kort uit wat de belangrijkste wijzigingen zijn voor de inkomstenbelasting 2021.

Belasting over uw inkomen uit werk en woning (Box 1)

De inkomstenbelasting is onderverdeeld in drie inkomensboxen. Box 1 heeft betrekking op uw inkomsten uit werk en woning. Denk hierbij aan uw loon als werknemer, winst uit uw onderneming, resultaten uit andere werkzaamheden, een eigenwoningforfait en eventuele periodieke uitkeringen. Hoe meer inkomen u heeft, hoe meer belasting u betaalt. Er is dus sprake van een progressief tarief. Voor het jaar 2021 gelden, als u de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt, de volgende belastingtarieven:

  • Tot een inkomen van € 68.508,- betaalt u 37,10% belasting – (2020: 37,35%)
  • Vanaf een inkomen van € 68.508,- betaalt u 49,50% belasting – (2020: 49,50%)

Hier is dus heel weinig veranderd. De minimale aanpassing in het belastingpercentage zullen de meeste mensen niet voelen in hun portemonnee. Hebt u hier echter toch nog vragen over? Aarzel dan niet en neem contact met ons op.

Aanmerkelijk belang (Box 2)

Wanneer u een aanmerkelijk belang hebt in een vennootschap of coöperatie, dan geldt hiervoor een speciaal belastingtarief. Het gaat hierbij om voordelen, zoals dividend of de verkoopwinst op aandelen. Deze werden in 2020 in Box 2 belast met 26,25%. Voor de inkomstenbelasting in 2021 geldt een tarief van 26,90%. Hoewel dit percentage lager is dan in Box 1, wil dit niet zeggen dat de belastingdruk minder is. De vennootschap, waar u de voordelen uit haalt, betaalt namelijk eveneens vennootschapsbelasting over de winst. Het percentage in Box 2 is gestegen, omdat men de vennootschapsbelasting wilde verlagen. De overheid besloot echter om deze verlaging niet door te laten gaan. Dit houdt in dat het percentage voor inkomsten uit Box 2 omhoog zal gaan.

Inkomstenbelasting 2021: nieuwe regels voor sparen en beleggen (Box 3)

De grootste veranderingen voor de inkomstenbelasting in 2021 zijn doorgevoerd in Box 3. Hierin worden uw inkomsten uit sparen en beleggen belast. Al lange tijd werden hier discussies over gevoerd. Het rendement dat in deze box belast wordt, is een fictief rendement dat niet meer overeenkomt met het echte rendement. Daarom zijn er nu grote veranderingen doorgevoerd. Het heffingsvrije vermogen was voorheen € 30.846,- en dat is voor 2021 verhoogd naar € 50.000,-. Hebt u een fiscale partner, dan geldt er in 2021 een heffingsvrij vermogen van € 100.000,-. Over uw belastbaar inkomen uit sparen en beleggen betaalde u in 2020 een tarief van 30%. Dit is in 2021 verhoogd naar 31%.

Wat betekent dit voor uw inkomstenbelasting in 2021?

Veel belastingbetalers vreesden dat ze voor de inkomstenbelasting 2021 de rekening gepresenteerd zouden krijgen voor de dure coronamaatregelen. Dat blijkt nog niet het geval te zijn. Hoe deze kosten verhaald zullen worden en wanneer, dat is nog niet duidelijk. We kunnen dus concluderen dat er voor 2021 geen drastische veranderingen waar te nemen zijn. Mogelijk kunt u fiscaal voordeel halen uit de verhoging van het heffingsvrije vermogen in Box 3. Wilt u graag weten hoe de inkomstenbelasting 2021 voor u uitpakt of hebt u nog vragen? Neem dan hier contact met ons op voor deskundig en up-to-date belastingadvies op maat!

Waarom Belastingadvies Direct?

  • Plaats gratis uw aanvraag
  • Ontvang binnen 24 uur meerdere offertes
  • Belastingadviseurs uit uw regio reageren
  • Vergelijk en kies uw belastingadviseur

Belastingadvies contact en informatie