Belastingvrij schenken

Hoe zit het en wat is er mogelijk?

ALTIJD gratis en vrijblijvend

Aangesloten belastingadviseurs

1. Plaats uw aanvraag

Uw aanvraag plaatst u gratis en vrijblijvend via ons contactformulier.

2. Informatie en offerte

Ontvang informatie op uw vragen en vrijblijvende offertes op maat.

3. Kies uw belastingadviseur

Vergelijk de offertes, bespaar en kies een belastingadviseur in uw regio. Zó geregeld!

Belastingvrij schenken: hoe werkt het?

Belasting betalen, dat vindt niemand fijn. Er zijn echter diverse slimme manieren om ervoor te zorgen dat u zo min mogelijk belasting betaalt. Een van die manieren is door belastingvrij te schenken aan uw kinderen. Daar hebt u allemaal profijt van. U hebt er misschien al weleens iets over gehoord, maar hoe werkt het? We vertellen u hier meer over hoeveel u belastingvrij kunt schenken, wat de voordelen zijn en waar u op moet letten.

Waarom zou ik belastingvrij schenken?

Daar zijn veel goede redenen voor. Op de eerste plaats kunt u op deze manier uw kinderen financieel steunen en financieel op weg helpen in hun leven. Dat geeft een prettig gevoel. U kunt ervoor kiezen om eenmalig een groot bedrag te schenken, bijvoorbeeld om uw kind te helpen om een studie te betalen of om een huis te kopen. Het is ook mogelijk om jaarlijks een bedrag belastingvrij te schenken. Daarbij is een schenking ook voor u interessant, want u verlaagt hiermee uw vermogen. Dit betekent dus dat u minder belasting betaalt.

Uw kind helpen om een vermogen op te bouwen

Wat ook interessant kan zijn, is om jaarlijks belastingvrij te schenken aan uw kind en dit bedrag op een beleggingsrekening te storten. Zo kunt u door de jaren heen voor uw kind een aardig vermogen opbouwen. Het is hiervoor wel belangrijk om eerst goed uw eigen financiële situatie onder de loep te nemen, te analyseren welke manier van schenken het beste is en welke belastingvoordelen ervoor u te behalen zijn. Vergeet niet dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt. Het is daarom extra belangrijk om u hier goed over te laten adviseren.

Hoeveel mag ik belastingvrij schenken aan mijn kind?

Een regeling waar veel ouders gebruik van maken, is de jaarlijkse belastingvrije schenking. In 2020 bestond er een vrijstelling voor de belasting bij een schenking tot een bedrag van € 5.515,-. De belastingvrije schenking voor kinderen is in 2023, onder invloed van onder meer de inflatiecorrectie in 2023, door de overheid verhoogd tot € 6.604,-. Particuliere geldschieters kunnen op deze manier bovendien vrienden en familie, die financieel te lijden hebben vanwege de coronacrisis, extra geld schenken zonder dat hierover belasting betaald hoeft te worden. Let op: deze verhoging is eenmalig!

Hoe zit het met eenmalig belastingvrij schenken?

Zoals we al vertelden, is het ook mogelijk om eenmalig belastingvrij te schenken. Deze regeling geldt voor ouders met kinderen tussen de 18 en 40 jaar. Hoe groot deze schenking mag zijn, is afhankelijk van het doel van de schenking. In 2023 gelden hiervoor de volgende regels:

  • Eenmalige belastingvrije schenking zonder doel: € 26.881,-
  • Eenmalige belastingvrije schenking voor dure studie: € 55.996,-
  • Eenmalige belastingvrije schenking voor een huis: € 105.302,-

Waarop letten bij schenkingen aan mijn kinderen?

Misschien wilt u wel meer schenken dan het vastgestelde belastingvrije bedrag. Dat kan uiteraard ook, maar dan dient uw kind de schenking wel op te geven bij de belastingaangifte. Ook moet uw kind hierover schenkbelasting betalen. Wilt u dit voorkomen, dan kunt u bijvoorbeeld zelf deze belasting voor uw kinderen betalen. Verder moet u er rekening mee houden dat schenkingen consequenties kunnen hebben voor bijvoorbeeld een uitkering of een studiebeurs. De schenking kan ervoor zorgen dat het vermogen van uw kind boven een bepaalde drempel uitkomt, waardoor uw kind een uitkering of beurs kwijtraakt.

De voordelen van tijdens uw leven schenken

Belastingvrij schenken tijdens uw leven of een erfenis nalaten? Een schenking tijdens uw leven kan diverse voordelen hebben. Het geeft natuurlijk veel voldoening als u uw kinderen tijdens uw leven een extra (financieel) steuntje in de rug kunt geven. Daarbij hoeven ze straks bij het ontvangen van uw erfenis minder erfbelasting te betalen. Door te schenken kunt u ervoor zorgen dat u minder vermogensbelasting betaalt. Of wat als u in een zorginstelling terechtkomt? Om uw eigen bijdrage te bepalen wordt er gekeken naar uw gemiddelde vermogen over de laatste twee jaar. Door te schenken verlaagt u uw eigen vermogen en betaalt u in dit geval minder eigen bijdrage. Wilt u graag meer weten over belastingvrij schenken? Neem dan hier contact met ons op.

Waarom Belastingadvies Direct?

  • Plaats gratis uw aanvraag
  • Ontvang binnen 24 uur meerdere offertes
  • Belastingadviseurs uit uw regio reageren
  • Vergelijk en kies uw belastingadviseur

Belastingadvies contact en informatie