Belastingaangifte & leaseauto

Hier moet u op letten.

ALTIJD gratis en vrijblijvend

Aangesloten belastingadviseurs

1. Plaats uw aanvraag

Uw aanvraag plaatst u gratis en vrijblijvend via ons contactformulier.

2. Informatie en offerte

Ontvang informatie op uw vragen en vrijblijvende offertes op maat.

3. Kies uw belastingadviseur

Vergelijk de offertes, bespaar en kies een belastingadviseur in uw regio. Zó geregeld!

Belastingaangifte leaseauto

Rijdt u een leaseauto van de zaak? Als u minder dan 500 kilometer privé rijdt met deze auto, dan zijn er weinig fiscale gevolgen. Gaat u over deze grens heen, dan krijgt u te maken met bijtelling. En hoe zit het met de fiscale voordelen van een leasewagen voor ondernemers? We vertellen u hier meer over waar u op moet letten bij de belastingaangifte en een leaseauto.

Wat is bijtelling?

De bijtelling voor privégebruik van een leaseauto geldt voor ondernemers en werknemers. Zij genieten van het voordeel dat ze deze auto privé gebruiken. Gaat een werknemer met een leaseauto over de grens van 500 privékilometers, dan wordt dit belast als loon in natura. Er wordt een bedrag als salaris bij het loon opgeteld. Bij ondernemers wordt de bijtelling bij de winst geteld. De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van de cataloguswaarde van de auto en de datum waarop voor het eerst een kenteken is afgegeven, oftewel van de eerste tenaamstelling.

De bijtellingstarieven

De bijtellingstarieven kunnen per jaar verschillen. Voor 2019 geldt een bijtellingspercentage van 4% voor volledig elektrische auto’s en 22% voor alle overige auto’s. Dit percentage wordt vermenigvuldigd met de cataloguswaarde van de auto. Dit bedrag wordt opgeteld bij het inkomen of de winst en daarover dient belasting betaald te worden. Ingewikkeld? Neem hier contact met ons op voor meer informatie of hulp bij uw belastingaangifte.

Waarom een auto leasen als ondernemer?

Als ondernemer kan het interessant zijn om een auto te leasen. U hoeft niet in één keer een groot bedrag neer te tellen, waardoor u financiële ruimte overhoudt voor lopende rekeningen, investeringen of onvoorziene situaties. Daarbij kunt u in bepaalde gevallen profiteren van fiscale voordelen. We onderscheiden twee leasevormen; financial lease en operational lease. Alleen bij financial lease wordt u meteen economisch eigenaar van de auto. Aan het einde van de leasetermijn bent u ook juridisch eigenaar. Vergelijk het met een hypotheek: u leent het aankoopbedrag en lost dit in termijnen af.

Fiscale voordelen leaseauto voor ondernemers

Bij financial lease wordt uw leaseauto direct tot het vermogen van uw zaak gerekend. Dit brengt fiscale voordelen met zich mee. Zo mag u de auto afschrijven, u mag btw terugvorderen en de betaalde rente is fiscaal aftrekbaar. Leaset u een bestelwagen, een bus of een personenauto als taxi of voor koeriersdiensten? Dan kunt u aanspraak maken op de investeringsaftrek. Bij financial lease draagt u alle financiële risico’s. Bij operational lease wordt u geen eigenaar van de auto. U betaalt als het ware ‘huur’. U loopt niet het risico dat uw auto minder waard wordt. De auto komt niet op de balans van uw zaak, waardoor u geen beroep kunt doen op de fiscale voordelen die voor financial lease gelden.

Waarom Belastingadvies Direct?

  • Plaats gratis uw aanvraag
  • Ontvang binnen 24 uur meerdere offertes
  • Belastingadviseurs uit uw regio reageren
  • Vergelijk en kies uw belastingadviseur

Belastingadvies contact en informatie