Zzp’er en belastingaangifte

Hier moet u op letten als zzp’er.

ALTIJD gratis en vrijblijvend

Aangesloten belastingadviseurs

1. Plaats uw aanvraag

Uw aanvraag plaatst u gratis en vrijblijvend via ons contactformulier.

2. Informatie en offerte

Ontvang informatie op uw vragen en vrijblijvende offertes op maat.

3. Kies uw belastingadviseur

Vergelijk de offertes, bespaar en kies een belastingadviseur in uw regio. Zó geregeld!

Belastingaangifte doen als zzp’er

Zzp’er worden is populair! Steeds meer mensen kiezen ervoor om voor zichzelf te beginnen. Maar vergeet niet dat hier ook diverse verplichtingen bij komen kijken. Een van de belangrijkste is de belastingaangifte als zzp’er. Maar hoe werkt dat, belastingaangifte doen als zzp’er? Als u het goed doet, kunt u hier veel voordeel uit halen. We leggen u graag uit hoe u dit doet en waar u op moet letten.

Hoe verloopt het proces van belastingaangifte als zzp’er?

Net als werknemers in loondienst dient u als zpp’er voor 1 mei aangifte te doen. Doet u dit voor 1 april, dan ben u ervan verzekerd dat u voor 1 juli te horen krijgt of u geld terugkrijgt. Hebt u meer tijd nodig voor uw aangifte, vraag dan op tijd uitstel aan tot bijvoorbeeld 1 september. Bent u te laat met uw belastingaangifte, dan krijgt u een aanmaning en 10 dagen uitstel. Reageert u daar niet op, dan staat u een verzuimboete te wachten. Kortom, het is een goed idee om u op tijd te verdiepen in uw belastingaangifte als zzp’er.

Belastingaangifte voor zzp’ers: waarop letten?

Bij de belastingaangifte als zzp’er komt meer kijken, dan bij de belastingaangifte van een werknemer. Als zzp’er moet u veel zaken zelf invullen en mogelijk komt u in aanmerking voor diverse regelingen voor ondernemers. Hier kunt u veel fiscaal voordeel uithalen. Let er op de eerste plaats op of u door de fiscus wordt beschouwd als zzp’er. Het kan voorkomen dat u ingeschreven staat in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK), maar dat u door de fiscus niet wordt aangezien als ondernemer, maar als ondernemer in loondienst. Zorg ervoor dat er geen gezagsverhouding bestaat tussen u en uw opdrachtgevers, dat u voor meerdere opdrachtgevers werkt (bij voorkeur minstens drie) en dat u streeft naar winst.

Belastingvoordelen voor zzp’ers

Wordt u door de Belastingdienst aangemerkt als zzp’er en dus als Inkomsten Belasting ondernemer (IB-ondernemer)? Dan geniet u van interessante belastingvoordelen. Vooral als u voldoet aan het urencriterium, oftewel als u meer dan 1225 uur per jaar aan uw onderneming besteedt, hebt u recht op diverse ondernemersregelingen die uw belastbare winst verlagen. U kunt een beroep doen op de zelfstandigenaftrek tot maximaal € 7280. Bent u starter, dan kan deze aftrek verhoogd worden met nog eens € 2123 aan startersaftrek. Daarnaast kunt u uw fiscale winst verlagen met maximaal 14% dankzij de MKB-winstvrijstelling. Hierdoor betaalt u minder belasting.

Welke kosten kan ik als zzp’er aftrekken?

Als zzp’er mag u uw zakelijke kosten aftrekken van uw omzet. Hieronder vallen uw inschrijving bij de KvK, kosten voor een bedrijfspand, abonnementen, kosten voor de inrichting van uw bedrijf, reiskosten met privéauto (€ 0,19 per kilometer), kosten voor openbaar vervoer en afschrijvingen over duurzame producten tot maximaal € 544,50 incl. btw. Een andere aftrekpost is de oudedagsreserve. Ook hiervoor is het belangrijk dat u aan het urencriterium voldoet. Dit houdt in dat u uw winst met een bepaald percentage (9,44% in 2019) vermindert onder de conditie dat u eigen vermogen in uw onderneming steekt. U reserveert hiermee een percentage van uw winst voor uw pensioen. Stopt u met uw onderneming? Dan dient u deze belasting alsnog te betalen. Het gaat hier dus om belastinguitstel.

Meer weten?

Wilt u meer informatie of hebt u hulp nodig bij uw belastingaangifte als zzp’er? Aarzel dan niet om hier contact met ons op te nemen!

Waarom Belastingadvies Direct?

  • Plaats gratis uw aanvraag
  • Ontvang binnen 24 uur meerdere offertes
  • Belastingadviseurs uit uw regio reageren
  • Vergelijk en kies uw belastingadviseur

Belastingadvies contact en informatie