Bijbaan en belasting
Belasting en bijbaan
Een bijbaan heeft bijna iedereen om bijvoorbeeld de studie te betalen. Maar hoe zit het met de belastingdienst? Moet iemand met een bijbaan de bijverdiensten opgeven bij de belastingdienst of niet? En hoe zit het met een bijbaan naast mijn vaste baan? Lees het op deze pagina.

Contact met belastingadviseur

Bijbaan en belasting; hoe zit het nu eigenlijk?

Hoe zit dat nu met een bijbaan en belasting? Betaal ik meer belasting als ik naast mijn hoofdbaan nog een bijbaan heb? Lonen deze extra verdiensten nog wel? Veel mensen denken dat ze naar verhouding meer belasting gaan betalen, maar dit is een misvatting. Over het algemeen zijn bijverdiensten nog altijd lonend. Waardoor ontstaat deze onduidelijkheid en hoe zit het nu echt?

Tweede baan en meer belasting betalen?

Wanneer u naast uw hoofdbaan bijverdient door een bijbaan te nemen, gaat u niet meer belasting betalen. Dit lijkt soms wel het geval te zijn, maar dit heeft te maken met de heffingskortingen die uw werkgevers verrekenen. In het nettobedrag dat u elke maand door uw werkgever betaald krijgt zijn de belastingen en verzekeringen al verrekend. U hebt daarbij recht op heffingskortingen, maar u hebt echter maar één keer recht op deze kortingen.

Wat zijn heffingskortingen?

Heffingskortingen zijn kortingen op uw inkomensbelasting en de premie volksverzekering. Er bestaan verschillende soorten heffingskortingen, afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Zo zijn er speciale heffingskortingen voor ouderen of gehandicapten. Verder heeft iedereen recht op algemene heffingskorting. De hoogte van deze korting is afhankelijk van uw leeftijd. Mensen onder de 65 jaar hebben bijvoorbeeld recht op meer heffingskorting dan 65-plussers. Naast de algemene heffingskorting hebben werknemers, en eveneens zelfstandigen met winst uit onderneming, ook nog recht op arbeidskorting. De hoogte van deze korting hangt af van uw leeftijd en arbeidsinkomen. Deze regelingen zijn in het leven geroepen voor belastingvermindering.

Naheffing Belastingdienst bij tweede baan

De algemene heffingskorting en de arbeidskorting worden door uw werkgever verrekend bij de uitbetaling van uw salaris. Dit betekent dat wanneer u meer dan één baan heeft het kan gebeuren dat meerdere werkgevers deze kortingen verrekenen, terwijl u er maar één keer recht op hebt. U betaalt dus uiteindelijk gedurende het hele jaar te weinig belasting. U loopt dan ook het risico op een naheffing van de Belastingdienst. Wilt u een naheffing voorkomen, dan kunt u aan een van uw werkgevers doorgeven dat u nog een andere baan hebt, bij voorkeur bij de werkgever waar u het meeste verdient. Deze werkgever zal dan geen heffingskortingen in mindering brengen op uw inkomstenbelasting.

Belastingadvies nodig?

Kortom, uiteindelijk betaalt u dus niet meer belasting wanneer u er nog een tweede baan bijneemt. Wilt u graag meer informatie over bijbanen en belastingen van een vakkundige en ervaren belastingadviseur, dan kunt u hier contact met ons opnemen voor belastingadvies op maat.